Wat is het OEKO-TEX keurmerk? 

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid. 

Oeko-Tex Standard 100 kan in principe in verschillende ketenschakels worden toegepast, het hangt ervan af of ruwe materialen of eindproducten worden getest en gecertificeerd. Binnen de scope van Oeko-Tex, wordt Oeko-Tex Standard 100 het meest gebruikt door bedrijven. Er zijn wel twee andere modules ontwikkeld, namelijk Oeko-Tex Standard 1000 en Oeko-Tex Standard 100plus, waarbij aanvullende ecologische en sociale criteria zijn opgenomen. Mede door de complexiteit van de productieketen van textiel, is het echter lastiger aan de eisen van deze standaarden te voldoen waardoor ze in de praktijk ook minder worden toegepast.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Wat is het GOTS keurmerk?

GOTS certificering

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is. Hierbij wordt gekeken naar de hele keten. Van oogsten en productie, naar ruwe bewerking tot draad en stof, tot eindbewerking en verwerking tot duurzame kleding.

Voor het keurmerk gelden strenge regels en richtlijnen. Bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke controleurs. Een GOTS-stof heeft tal van voordelen, waaronder:

    • Geen gebruik van kunstmest en chemische pesticiden

    • Minder verbruik van water en energie

    • Minder uitstoot van broeikasgassen

    • Geen gebruik van schadelijke chemicaliën tijdens het verven van de stof

Er wordt niet alleen gekeken naar milieu-aspecten, maar ook naar de werkomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan minimumloon, verbod op kinderarbeid en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgeving.

Door regelmatige controles en een beoordeling van de hele keten op zowel sociale als ecologische aspecten, geeft het keurmerk een hoop vertrouwen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Het verschil tussen keurmerken GOTS en Oeko-Tex Standard 100

GOTS (Global Organic Textile Standard) stelt de hoogste eisen aan het volledige proces van biologisch katoen. GOTS kijkt niet alleen heel strikt naar het gebruik van chemische middelen, maar ook naar de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor iedereen die betrokken is bij de productie van de kleding, van grondstof tot eindproduct. Oeko-Tex Standard 100 houdt in dat de kleding geen schadelijke stoffen bevat. Dus niet alleen beter voor je huid, maar ook voor je gezondheid. 

Indien de kleding het Oeko-Tex Standard 100 label draagt wil dit echter niet garanderen dat de kleding ook eerlijk geproduceerd is, iets wat uiteraard wel degelijk het geval kan zijn.

Kortom… ja! We kunnen wel stellen dat kleding gemaakt van biologisch katoen, en al helemaal als de kleding een keurmerk als GOTS of Oeko-Tex Standard 100 draagt, zeer zeker beter is en meer dan de moeite waard.